Banff Mountain Film Festival World Tour

Banff Centre Mountain Film and Book Festival

A Banff Centre Mountain Film and Book Festival a legrangosabb nemzetközi hegyifilm fesztivál, melyet 1976 óta rendeznek meg a kanadai Banff Központ, a világ legnagyobb kulturális inkubátorának szervezésében.

A dokumentumfilmek éves nagy versenyét napjainkban egy 9 napos, könyv és fotópályázattal, valamint előadásokkal és alkotóműhelyekkel kiegészült rendezvénysorozat keretében mutatják be.

A filmek versenyére egyaránt pályáznak amatőr filmesek és napjaink vezető producerei a természet és a hegyek világához kapcsolódó legkülönbözőbb témákban: adrenalin dús kalandok földön, vízen és levegőben; hegymászó-expedíciók filmes dokumentációi; különleges helyszínekre vezető utazások; bolygónk utolsó érintetlen vidékeit bemutató történetek, valamint egyre gyakoribb terület a környezetvédelem.

Évente körülbelül 400 dokumentumfilm indul a versenyen, a legjobbakat vetítik közülük a fesztivál ideje alatt a nagyközönség előtt. A díjazott alkotásokat egy nemzetközi zsűri a hirdeti ki a fesztivál utolsó estéjén, több mint 50 000 dollár jutalmat kiosztva a filmkészítők között.

A Banff Mountain Film Festival angol nyelvű weboldala: www.banffcentre.ca/mountainfestival/

Banff Mountain Film Festival World Tour

A zsűri és közönségdíjas filmek a kanadai fesztivált követően világkörüli turnéra indulnak. A Banff Mountain Film Festival World Tour keretében évente 40 országban, Argentínától Izlandig, Dél-Afrikától Japánig több mint 1000 vetítést tartanak. A hegymászóktól az egyetemi diákokig közel 600.000 néző kíváncsi világszerte az év legjobb hegyifilmjeire.

A magyar közönség a budapesti Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatja a kanadai filmverseny legizgalmasabb filmjeiből készült válogatást 2013-tól, minden tavasszal a Corvin Moziban.

„Inspirálódj!” A kanadai filmfesztivál és a világturné küldetése, hogy elősegítse az anyatermészet megértését és megbecsülését azáltal, hogy lehetőséget teremt az emberek számára, hogy megosszák egymással élményeiket, ötleteiket, és ihletet merítsenek azokból.