Banff Mountain Film Festival World Tour

Banff Mountain Film and Book Festival

A Banff Mountain Film and Book Festival a legrangosabb nemzetközi hegyifilm fesztivál, melyet idén 49. éve rendeznek meg Banff Központ, a világ legnagyobb kulturális inkubátorának szervezésében. A dokumentumfilmeket napjainkban egy 9 napos, könyv és fotópályázattal, valamint előadásokkal és alkotóműhelyekkel kiegészült rendezvénysorozat keretében mutatják be minden év novemberében a kanadai Banff Nemzeti Park szívében.

A hegyifilmek éves nagy versenyére egyaránt pályáznak amatőr filmesek és napjaink vezető producerei a hegyek és extrém sportok világához kapcsolódó legkülönbözőbb témákban: adrenalin dús kalandok földön, vízen és levegőben; hegymászó expedíciók filmes dokumentációi; bolygónk még érintetlen vidékeire vezető utazások, valamint természetvédelem.

Évente körülbelül 400 dokumentumfilm indul a versenyen, a legjobbakat vetítik közülük a fesztivál ideje alatt a nagyközönség előtt. A díjazott alkotásokat egy nemzetközi zsűri a hirdeti ki a fesztivál utolsó estéjén, több mint 50 000 dollár jutalmat kiosztva a filmkészítők között.

További információ a Banff Mountain Film Festival angol nyelvű honlapján.

Banff Mountain Film Festival World Tour

A zsűri és közönségdíjas filmek a kanadai fesztivált követően világkörüli turnéra indulnak. A Banff Mountain Film Festival World Tour keretében évente 40 országban, Argentínától Izlandig, Dél-Afrikától Japánig több mint 1000 vetítést tartanak. A hegymászóktól az egyetemi diákokig közel 600.000 néző kíváncsi világszerte az év legjobb hegyifilmjeire.

Inspirálódj! A magyar közönség 2013-tól láthatja a mozivásznon a hegyifilmek éves nagy versenyének legjobbjaiból készült válogatást a világkörüli filmturné budapesti állomásán, a Banff Hegyifilm Fesztiválon.