Paul Pritchard – Doing In Scared

Paul Pritchard kiváló szikla- és hegymászó, aki olyan hegyekben bizonyította rátermettségét, mint a Himalája, a Karakoram, Patagónia csúcsai, a Baffin-szigetek sziklaormai, a Pamír-hegység és az Alpok.

1997-ben Deep Play című könyvével megnyerte a Boardman/Tasker-díjat. A pénzjutalmat egy világkörüli mászótúrába fektette, aminek egyik állomása a tasmaniai Totem Pole [Totemoszlop] volt. És innentől minden megváltozott.
Paul 1998. február 13-án egy 25 méterről lezuhanó, TV-méretű szikla miatt olyan fejsérülést szenvedett, hogy az orvosok meg abban sem voltak biztosak, hogy valaha tud-e majd járni vagy beszélni.
Az egy éves kórházi tartózkodása adott ösztönzést arra, hogy megírja második könyvét, a „The Totem Pole-t” (2000). A bénulással való személyes küzdelmének krónikáját ismét Boardman/Tasker –díjjal jutalmazták, de a könyv megnyerte a Banff Mountain Book Festival nagydíját is. A kötetet négy nyelvre fordították le. Következő, 2005-ös könyve, a The Longest Climb szintén szerepelt a Banff-díj jelöltjei között.

A betegsége ellenére Paul nem hagyott fel az aktív sporttal. Megmászta a Kilimandzsárót, barlangászot, tengeri kajakozott, raftingolt, majd 2009-ben ismét elkezdett sziklát mászni. Triciklivel eltekert Tibeten keresztül a Mount Everesthez és 2016-ban újra nekivágott a Totem Pole megmászásának. 18 évvel a baleset után.

A tragikus eset óta Paul megtanult együtt élni a teljes jobb oldalát, a memóriáját és beszédét is érintő bénulással. Állítja, hogy ennél nagyobb ajándékot nem is kaphatott volna az élettől. Szentül hiszi, hogy a megmászott hegyek, de leginkább a The Totem Pole nélkül az élet nagy igazságai közül jónéhányat nem ismert volna meg.
A hegyekben megtanultak segítették abban, hogy túlélje a sérülést és nekivágjon a felépülés hosszú és fáradtságos munkájának. „Életemnek ebben a második, radikálisan különböző fejezetében újra és újra ezek a leckék segítenek!”

Doing it Scared 04 credit Matthew Newton

A Doing it Scared című film egy kivételes ember inspiráló története az állandó újrakezdésről és a soha nem lankadó kalandvágyról. Tanmese elszántságról, elfogadásról, türelemről, alázatról, büszkeségről és legfőképpen a szabadságról. A filmet a magyar közönség a Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti állomásán láthatja, április 4-5-6-án este a Corvin Moziban.

Forrás: http://www.paulpritchard.com.au

.container