Myrtle Simpson – Polar Medal

Myrtle Simpson 2017-ben nyerte el a sarkvidéki területek kutatásáért odaítélhető Polar Medal elnevezésű díjat, melyet „kutatóként, tengeri kajakosként, mászóként és íróként nyújtott kiemelkedő teljesítményével és az Egyesült Királyság szolgálatában tett erőfeszítéseivel” érdemelt ki.

Myrtle Simpson Aldershotban nőtt fel. Radiológus végzettségével elsőként Fort Williamsben helyezkedett el, ahol minden szabadidejét hegymászással, túrázással, és kajakozással töltötte. Síelni is itt tanult meg, a Spean Bridge-i golfpályán. Ezután kezdték vonzani a magasabb hegyek, így került Új-Zélandra, ahol számos meghódítatlan csúcs várta. Később visszaköltözött Edinburghbe, ahol aztán elkezdte egy perui expedíció szervezését. Billy Wallace társaságában Limába utazott, ahol csatlakozott hozzájuk Hugh Simpson is. A trió hat új 6,000 méteres csúcsot mászott meg. Ők voltak az első brit csapat, amelyik új úton jutott fel a 6,705 méter magas Huascaran tetejére.

Myrtle Simpson az 1960-as években jutott el először a sarkvidékre férje, Hugh társaságában. 225 kilométert tettek meg szánon, hat hegycsúcsot másztak meg, miközben orvosi kutatásokat folytattak a Spitzbergákban. Ezután 1965-ben sikerült átszelniük Grönlandot. A mintegy 645 kilométeres utat mindenféle támogatás és segítség nélkül tették meg. Myrtle a nyarat Grönlandon töltötte, az Edinburgh-i Botanikus Kertnek gyűjtött anyagot. Ezután egy kenutúra következett Grönland nyugati partjánál, majd 1969-ben csatlakozott a Daily Telegraph Északi-sarki expedíciójához. Az expedíció ugyan kénytelen volt egy jégolvadás miatt visszafordulni, de Myrtle továbbra is a sarkvidék elszánt kutatója maradt. Számos könyvet és cikket írt expedícióiról. 1969-ben őt és férjét is kitüntette a Skót Királyi Földrajzi Társaság a Spitzbergákon, Guyanában és Grönlandon végzett munkájukért. 2013-ban Myrtle elnyerte a Scottish Award for Excellence in Mountain Culture megnevezésű díjat is.

Myrtle Simpson-ról szóló portréfilmet a Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatod a mozivásznon.

MyrtleSimpson_ALifeOnIce_5