Kaland Otthon – A Banff Központ online filmválogatása 2020

A koronavírus járvány miatt szerte a világon számos Banff filmvetítés elmaradt idén. Tudjuk, hogy az igazi Banff-moziélményt nem tudjuk visszaadni, de reméljük hogy az online megnézhető Banff díjnyertes filmek elég kalanddal és inspirációval szolgálnak ezekben a nehéz időkben.

A kanadai Banff Center online válogatásában olyan filmek szerepelnek, melyeket 2018-ban és 2019-ben a Banff Mountain Film and Book Festival különböző díjaira jelöltek. 

Bízunk benne, hogy találkozunk személyesen is a következő Banff Hegyifilm Fesztiválon!

Artifishal

Egész estés dokufilm az emberekről, a folyókról, valamint a vadon élő halak és az őket támogató környezet jövőjeért folytatott küzdelemről. Feltárja a vadon élő lazacok kihalásának veszélyét, a hal keltetők és halgazdaságok által fenyegető veszélyeket, valamint a természet iránti folyamatos hitvesztésünket.

USA I 2019 I 90 perc
Rendező: Josh Murphy
Producer: Laura Wagner
Legjobb film 2019 – Hegyi környezet és természeti történelem kategória

 When We Were Knights

Gyönyörű történet barátságról, kalandról és kockázatról egy bázisugró tolmácsolásában.

USA I 2015 I 9 perc
Filmkészítők: Brendan Leonard, Forest Woodward, Stefan Hunt
angol nyelven

 Ride of the Dead

A Trans Sierra Norte egy többnapos enduro hegyikerékpár verseny az Oaxaca-hegyvidéken. A verseny nyomvonalai több ezer évesek, valamikor a helyi falvak összekötésére és áruk cseréjére szolgáltak. Ráadásul éppen akkor fejeződik be, amikor Oaxaca városban megkeződik a Halottak Napja (Dia de los Muertos). A film az egyik versenyző személyes tolmácsolásában enged bepillantás a fesztivál hagyományaiba, amely egyfajta boldog megemlékezés azokról, akik már elhagyták ezt a világot.

USA I 2017 I 12 perc
Rendező:  Michael Parenteau
angol nyelven

We are Abel

A rövidfilm az Északi-sarkvidékre kalauzol el minket, hogy megimerkedjünk egy fiatal apával, aki szeretné a természeti környezetet és helyi kultúrát megőrizni fia számára. Csatlakozzunk hozzá!

USA I 2018 I 8 perc
Rendező és producer:  Neil Osborne
angol nyelven

Sacred Strides

Az Utah állambeli Bears Ears Nemzeti Emlékhely a hopik, az uték és a navahók ősi földje. Fuss 1280 km-t a Bears Ears felé az amerikai indiánok egy csoportjával és ismerd meg üzenetüket.

USA I 2018 I 12 perc
Rendezők: Forest Woodward, Anna Callaghan, Marie Sullivan
Producerek: Anna Callaghan, Marie Sullivan
angol nyelven

Standing Man

Payson McElveen gyorsasági rekord kísérlete a 160 kilometeres White Rim Road-on 13 percben.

USA I 2019 I 13 perc
Rendező: Shannon Vandivier
Producerek: Shannon Vandivier, Bowen Parrish
Angol nyelven

 Speak to Me Softly

Vajon mi jár egy sziklamászó fejében egy olyan napon, amikor semmi nem akar összejönni? – őszinte és intim vallomás a szikláról.

Kanada I 2019 I 6 perc
Rendező: Henna Taylor
Angol nyelven

 The River’s Call

Hét kajakos kalandja az Andok szívében, az Amazonas legtávolabbi mellékfolyójának a Rio Apurimac-nak a kanyonjai és kihívásokkal teli zúgói között.

Franciarország I 2019 I 8 perc
Filmkészítők: Hugo Clouzeau, NRS / We Are Hungry
Angol nyelven

Full Moon

A leálló felvonók és a lemenő nap a legtöbb sízőnek azt jelenti, hogy vége a napnak. De Max Kronecknek és Jochen Meslének csak most kezdődik a kaland. Miközben a síparadicsom nyugovóra tér, ők nekivágnak és megnézik milyen arcát mutatja a hegy éjszaka.

Németország I 2019 I 6 perc
Filmkészítők: Philipp Becker, Jochen Mesle, Max Kroneck, Johannes Müller

Angol nyelven

This Land

Faith E. Broggs régen minden reggel Brooklyn utcáin futott. Most nekivágott a 240 kilométeres távnak, hogy felkeressen három olyan Nemzeti Emlékhelyet, amelyek mind a közterületekről szóló viták középpontjában állnak.

USA I 2019 I 10 perc
Filmkészítők:Chelsea Jolly, Whitney Hassett, Faith E. Briggs

Angol nyelven

 Facing Sunrise

“Mit akarsz megcsinálni, mielőtt meghalsz?”  Bár soha nem látta magát kalandorként, Azzah rájön, hogy többre képes, mint valaha elképzelte.

Kanada I 2018 I 8 perc
Rendező: Josh Murphy

Kindred

A sífilm a Lynch család archív fényképei a kanadai Sziklás-hegységben található Amiskwi Lodge lenyűgöző képeivel és a interjúkkal kombinálvaarra ösztönzi a nézőket, hogy fontolják meg, hogyan definiálják önmagugat az életben.

Kanada I 2018 I 8 perc
Rendező: Zoya Lynch
Producer: Izzy Lynch

Chasing the Sublime

Vajon miért vállaljuk a fagyot, a fáradtságot és a félelmet a kaland ígéretéért? Kövesd az “úszó-ikreket”, Kate Rew-t és Kari Furre-t ebben a hátborzongatóan gyönyörű filmben, ami az Egyesült Királyság jéghideg vizeibe kalauzol el minket.

UK I 2018 I 6 perc
Filmkészítő: Amanda Bluglass
Angol nyelven

Wallmapu

A mai Chile területén élő pehuencse törzs tagjai mapudungun nyelven beszélnek. A szó jelentése: “a föld nyelve”. Két síző látogat el a világba, aminek a neve a helyiek nyelvén: Wallmapu.

Argentina I 2018 I 6 perc
Filmkészítő: Ben Sturgulewski
Angol nyelven

How to Run 100 Miles

Jayson Sime nem indult jó esélyekkel az életben: szegénység, hajléktalanság, diszlexia, állandó piszkálódás. De igazi harcos lett belőle. 2017-ben indult el élete első 100 mérföldes ultramaratonján, abban bízva, hogy a küzdeni akarása most sem hagyja cserben és eljut a célig.

USA I 2018 I 6 perc
Filmkészítők: Simon Perkins, Kirk Horton
Angol nyelven

The Ride

Az Egyesült Államok nyugati részén fekvő kisvárosokban népszerű Skijoring egy olyan sport, amely egyesíti a gyors tereplovaglást a merész síeléssel. Ebbie Hansen a harmadik nemzeti bajnokságát nyomon követő rövidfilmben bemutatja, hogy milyen.

USA I 2018 I 9 perc
Filmkészítő: Erik Petersen
Angol nyelven

 For the Love of Mary

A 97 éves George Etzweiler 69 éves korában teljesítette első futóversenyét a Mount Washingtonon. Annak ellenére, hogy a pacemakere van, minden évben megdönti saját rekordját a versenyeken.

USA I 2018 I 6 per
Filmkészítők: Simon Perkins, Kirk Horton – Sharptail Media & Little Bear Creative

 Aziza

A müezzin hangja ismerősen hangzik az Atlasz-hegység lábánál, naponta ötször hívja imára az iszlám híveit. A Marokkó völgyeiben élő emberek büszkék a hagyományaikra. Sokan önellátó gazdák, akik keményen dolgoznak a megélhetésért és a családjuk fenntartásáért. Aziza Raji esetében sem különbözik ez. Annyiban más ő, hogy a tőle elvárható napi feladatok mellett sikerül időt találnia, hogy edzjen és Marokkó egyike legyen a marokkói ultra-futó emelkedő csillagnak.  A „Aziza” című film egy fiatal nő története, aki az Atlasz völgyeiből belecsöppent az ultrafutás világába. Elszántsága és családja szeretetteljes támogatása együttesen segített a társadalmi és kulturális kihívások leküzdésében, és tette őt példaképé a többi marokkói sportoló számára.

UK I 2018 I 6 perc
Rendezők: Matt Pycroft, Ryan Go”
Producer: Emma Crome
Angol nyelven