Earthside

Earthside

Hilaree Nelson, Emily Harrington, Brette Harrington és Christina Lusti vitathatatlanul a valaha volt legerősebb, csak nőkből álló kalandcsapat expedícióra indult a kanadai Baffin-szigetre 2022 tavaszán. A céljuk, hogy ők legyenek az elsők, akik megmásszák majd besíelik a világ egyik legérintetlenebb hegyét.
A film remek történetmeséléssel, szemet gyönyörködtető látványvilággal és lebilincselő interjúkkal emelkedik ki a hasonló filmek sorából. A négy nő bajtársias kapcsolata újabb bizonyíték arra, hogy nem az számít, hogy mit csinál az ember, a lényeg az, hogy kivel csinálja!

Hilaree Nelson 2022 szeptemberében a Föld nyolcadik legmagasabb csúcsáról, a Manasluról ereszkedve hunyt el egy lavina-balesetben. A filmben nyilatkozik arról, hogy mit jelent számára a kockázatvállalás anyaként, mászópartnerként és barátként, ami a tragédia árnyékában talán még megrendítőbb.

33 perc I 2022 I Egyesült Államok
Rendezők: Rob Wassmer, Kaki Orr
Téma: hegymászás, extrém sí
Szöveg: angol nyelven, magyar felirattal

Hilaree Nelson 1972-2022 – Pintér László, Mozgásvilág

Hilaree Nelsont generációjának egyik legjobb hegymászójaként tartották számon. Ő és társa, Jim Morrison 2018-ban elsőként síeltek le a nepáli Lhotse-hegyről, a világ negyedik legmagasabb csúcsáról. Hilaree Nelson az első nő, aki 24 óra alatt megmászta a világ legmagasabb hegyét, az Everestet és a mellette lévő Lhotsét is. 2022-ben a világ nyolcadik legmagasabb csúcsáról, a Manaslu-ról ereszkedett le társával, Jim Morrisonnal, amikor lezuhant és életét vesztette.

Earthside

In 2022, Hilaree Nelson, Emily Harrington, Christina Lustenburger, and Brette Harrington embarked on an expedition above the Arctic circle with a vision to climb and ski first descents on Baffin Island. What they found was a celebration of where they’ve been and of where they’re going – and the trip’s success was contingent not on what they skied but the time they had together.

33 min I 2023 I United States
Director: Rob Wassmer, Kaki Orr
English with Hungarian subtitles