Archívum: Banff 2013 – Díjnyertes filmek

A hegyifilmek legnagyobb nemzetközi versenyére egyaránt pályáznak amatőr filmesek és napjaink vezető kalandsportfilm készítő stúdiói a hegyek világához kapcsolódó legkülönbözőbb témákban. A Banff zsűrije 2013-ban 350 dokumentumfilmből 70 produkciót választott be a döntőbe.

Banff Mountain and Book Festival 2013 – Nagydíj, Közönségdíj és Dolby Audio Díj: North of the Sun

A narratív dokumentumfilmben két norvég fiatal kalandjait követhetjük végig, akik úgy döntenek, hogy a hosszú és sötét telet az északi szigeteken töltik. Kilenc hónap elektromos áram, mobiltelefon és internet nélkül. Nagyon más élet ez. A srácok persze nem felejtették otthon a lelkesedésüket, a humorukat és még valamit: a szörfdeszkákat. Nem véletlenül vágtak ugyanis bele ebbe a sarkvidéki kalandba. A távoli öbölnek van egy féltve őrzött titka: itt érnek partot a világ talán legjobb hullámai…

Banff Mountain Film Festival 2013 – Legjobb Film Hegyi Kultúra kategóriában: High Tension

Mount Everest újra világszerte a címlapokra került amikor az Ueli Steck és Simone Moro párost megtámadta egy csapat mérges serpa, miközben új utat nyitottak Földünk legmagasabb és legzsúfoltabb hegyén. A terv az Everest és a Lhotse – két 8 000 méteres csúcs -, egymás utáni meghódítása volt egy olyan úton, amit még soha senki nem tudott teljesíteni. Az eredeti „forgatókönyv” azonban pillanatok alatt új fordulatot vett, miután elmérgesedett egy a rögzített kötelek kapcsán kialakult konfliktus. Az eset az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát robbantotta ki a serpák és a nyugati mászók között: vádak és ellenvádak, még a legendás hegy is a kritikák keresztűzébe került. A High Tension korábban soha nem látott felvételeket közöl a konfliktusról, a problémát minden oldalról körüljáró krónikáját adja a történetnek.

Banff Mountain Film Festival 2013 – Legjobb Film Hegyi Környezet és Természettörténet kategóriában: The Last Ice Merchant

A dokumentumfilm csodálatos kendőzetlenséggel mutatja be Baltazar Ushca-t, az idősödő tigua indiánt, aki hat évtizede rója a Chimborazo lejtőit, hogy szamarai hátán gleccserjeget szállítson a piacra. Egy mára már szinte kiveszett mesterség, a helyi kultúra egyik nagy legendája. Az Újvilág ezen régi szeletének gazdaságára és kulturális evolúciójára is rávilágító film egy megragadó, etnográfiai mélységekbe hatoló portré, amely megelégedettséggel, a teljesség érzésével ajándékozza meg a nézőt.

Banff Mountain Film Festival 2013 – Legjobb Film Hegymászás kategóriában: The Last Great Climb

Maud Királynő Földjén az anktartiszi jégtakarót áttörő elképesztő hegycsúcsok egyike a 2931 méter magas Ulvetanna. Alig 20 évre visszatekintő hegymászó történelme során összesen 5 csapat állt a ‘Farkasagyar’ csúcsán. Leo Houlding, Sean Leary és Jason Pickles a monolit északkeleti gerincén nyitott új mászóutat 2012-2013 telén. A válogatott csapat antarktiszi kalandját dokumentáló ‘The Last Great Climb’ az egyik leglátványosabb és leginspirálóbb hegyifilm amit valaha készült.

Banff Mountain Film Festival 2013 – Legjobb Hegyisport Film: Heaven’s Gate

A Kínában húzódó Tianmen hegység kultikus, 30 méter átmérőjű vájata világszerte a kalandvágyó wingsuit fanatikusok álma. Jeb Corliss a világ egyik vezető legismertebb bázisugrója és wingsuit repülője 2011-ben egy helikopterből indulva repült keresztül “A Lyukon”.  A Heaven’s Gate című film a történetmesélés művészetének igazi gyöngyszeme. Jeb Corliss hihetetlen sportteljesítményének olyan magával ragadó és izgalmas narratíváját adja, ami odaszegezi a nézőt a vászon elé.

Banff Mountain Film Festival 2013 – Legjobb Rövid Hegyifilm: 35

A rövidfilm arról szól, hogy miközben egy mászó a 35. születésnapján 35 mászóutat teljesít – ami azért nem semmi – végiggondolja azt is, hogy a mászás mellett mi teszi még az életét széppé: barátok, család, kiskölykökkel lógni, elidőzni egy szép nő társaságában, kávét főzni egy tábori kávéfőzőn, felfedezni egy újabb vadregényes tájat. Könnyű elsiklani a jó dolgok felett – ez ennek a rövidfilmnek az üzenete. A 35 című film abban segít, hogy felfedezzük a jót – de persze önmagában, filmként nézve is remek alkotás.

Banff Mountain Film Festival 2013 – A Zsűri Különdíja: Keeper of the Mountains

A korábban újságíróként dolgozó, most 89 éves Hawley hozta létre és gondozza a világ legnagyobb és legtöbbre becsült archívumát a himalájai expedíciókról. Napjainkig több mint 80 000 csúcstámadási kísérletet dokumentált. Miss Hawley barátságában és jó tanácsaiban számos hegymászó osztozott, Sir Edmund Hillarytól kezdve Reinhold Messnerig. A portréfilm bemutatja, hogy milyen szerepe volt Miss Hawley-nek a himalájai hegymászás aranykorában, hogyan írta felül korának társadalmi nemekre vonatkozó szabályait és hogyan hozta meg a döntést, miszerint egyedülálló nőként 1960-ban letelepszik Katmanduban, ahol a mai napig éli az életét – a saját szabályai szerint.