A Spectre expedíció – Leo Houlding

A 20. század fordulóján a déli pólus elérése volt a felfedezés aranykorának úttörőinek legvadabb álma. A mai kommunikáció, a technológia és az infrastruktúra radikálisan átalakította az Antarktiszi kutatást, és ezáltal nyílt lehetőség a felfedezések új korszakának.

Egy brit sportoló megmászta azt az antarktiszi csúcsot, amit eddig csak tíz embernek sikerült. Leo Houlding sikeresen hódította meg a Déli-sarktól mintegy 450 kilométerre magasodó Spectre-t. Leo több mint 2,000 kilométert tett meg sítalpon, kite-ernyővel, 180 kilónyi felszerelést vitt magával – és majdnem belehalt a nagy kalandba, de végül ő lett az első brit, aki megmászta a világ egyik legelzártabb csúcsát.

ReelRock-S5E07-MissionAntarctica2_MI201903250358_Still01

A 39 éves sportolónak keményen meg kellett küzdenie már azért is, hogy egyáltalán eljusson a hegy közelébe. Egy hajszál – pontosabban egy csomó a kötélen – választotta el attól például, hogy a szánját követve maga is becsússzon egy gleccserszakadékba. Leo a harmadik olyan ember, aki úgy hódította meg a csúcsot, hogy közben nem állt rendelkezésére semmilyen támogató csapat és nem vett igénybe semmiféle motorizált járművet ahhoz, hogy eljusson a hegyhez.

A cumbriai Staveleyben élő sportoló így nyilatkozott: „Számos kalandban volt már részem életem során, de ez semmihez sem fogható. Ez az eddigi legemlékezetesebb és egyben legextrémebb kalandom. Ez a világ legizoláltabb hegye, ha itt történik veled valami, akkor senki nem siet a segítségedre.”

A The Spectre egy félelmetes, 2,020 méteres gránitszikla, amit 1934 decemberében fedezett fel a Quin Blackburn vezette Byrd Antarktiszi Expedíció. 

„Nem ez a világ legmagasabb hegye, és még a gyorsasági rekord sem izgat. Nekem nem ezek jelentik a kihívást” – folytatta Leo. „50 évvel ezelőtt kihívást jelentett az Everest megmászása, ma már nem. Ma a kevésbé híres, de technikásabb hegyek jelentik az igazi kihívást.”

Nem sokkal az után, hogy felért a csúcsra, csatlakozott hozzá a francia Jean Burgun (38) és az új-zélandi Mark Sedon (49) is. Leo azt is elmondta, hogy a legnagyobb problémát a hőmérséklet jelentette, a fagysérülés veszélye folyamatosan fenyegette őket. 

„A legnehezebb az volt, hogy egyáltalán eljussunk a The Spectre-hez. A csapat minden tagja 180 kilónyi felszerelést vitt magával. Több mint 2,000 kilométert tettek meg sítalpon, kite-ernyővel.

„Nem volt egy sétagalopp. A The Spectre a világ legzordabb vidékén magasodik, sok felszerelés kell ahhoz, hogy az ember egyáltalán túlélje az utat. Amikor megérkeztünk -40 fokos hőmérséklet és 60 csomós szél fogadott minket, ami -73 fokra csökkentette a hőérzetet. Ez már az azonnal fagysérülés veszélyét hordozza magában. Ilyen hőmérsékleten percek alatt beállhat a fagyhalál. Nehéz út volt. A szánom becsúszott egy gleccserszakadékba és majdnem engem is magával rántott. Egy csomó mentett meg.”

A Spectre az Egyesült Államok Antarktiszi Kutatóprogramjának vezetőjétől, Edmund Stumptól kapta a nevét. Ő volt az első, aki megmászta a hegyet. 

Leo azt is elmondta, hogy a hegy annyira nehezen megközelíthető, hogy a világon mindössze 10 ember mondhatja el magáról azt, hogy a saját szemével látta a csúcsot. „Ez a világ vége.”

Leo Houlding történetét a Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatod a mozivásznon.

ReelRock-S5E07-MissionAntarctica2_MI201903250358_Still08