Wild Women – Faith Dickey, a kötéltáncos

“Jó oka van annak, hogy nem tudnak dűlőre jutni a slackline mibenlétét illetően. Sport? Művészet? Edzés? Talán mind együttvéve, nekem pedig egy életstílus. Nyári elfoglaltságnak indult a szülővárosomban, de aztán egy, az egész életemet és gondolkodásomat felforgató szenvedéllyé vált. Egy évvel az után, hogy elkezdtem, Európába jöttem, hogy utazgassak és olyanokkal találkozzak, akik a slackline valami egészen új műfaját művelték. Ez volt a highline és a longline.

Azt hittem tudom mi a félelem. Legalábbis a highline kipróbálása előtt. Ott állsz egy 2,5 cm-es kötélen, ami a semmi felett feszül, a kitettség miatt sem a látásod, sem az agyad nem funkcionál rendesen. Minden porcikád azt üvölti, hogy nem kéne itt lenned! Ez a félelem, ami minden megtett lépéssel egyre távolabb kerül.

A női highline távolsági világrekordját Utah államban, Moabban állítottam fel (105 méter). Én vagyok az első nő, aki túllépte a bűvös 100 métert. A magassági rekordomat a svájci Alpokban állítottam fel, a völgytől számítva 1200 méteres magasságban. Több mint 30 free szóló (rögzítőkötél nélküli séta a kötélen) van már mögöttem, a leghosszabb 28 méteres, ami szintén világrekord.

A longline sokkal hosszabb koncentrációs időt igényel, kitartást és kontrollt az elemek felett. Az emberi elmének igazi kihívást jelent, hogy ilyen hosszú időn át egyetlen dologra koncentráljon. Hogy még magasabbra tegyem magamnak a lécet, én víz fölé feszítettem ki a kötelemet. Az alattam mozgó felület jelentősen megnehezíti a feladatot. A mozgó talaj illúziója arra késztet, hogy még jobban koncentráljak, nehogy magam is leessek az áramlat mutatta irányba. 2013-ban új női világrekordot állítottam fel azzal, hogy végigmentem a „The Queen Line”-on, egy brutális 140 méteres víz feletti kötélszakaszon Franciaországban.”– Faith Dickey

A Polished Project Wild Women sorozata 8 sportoló hölgy életébe és szenvedélyébe enged bepillantást. A Banff Hegyifilm Fesztivál műsorán a highline-os Faith Dickey egyik free szólója 3 percben. Wild Women – Faith Dickey

© Faith Dickey

Banff Hegyifilm Fesztivál 2015 Wild Women - Faith Dickey © Wojtek Kozakiewicz (Polished Project)© Wojtek Kozakiewicz (Polished Project)