Kötéltánc az amerikai-mexikói határon

Amikor Donald Trump a déli határon megépítendő fal ötlete mellett kampányolt, egy filmes és néhány slackline-os fejében megszületett a gondolat, hogy egy, a Rio Grandén átívelő kötéllel tiltakozzanak az elnök terve ellen.

Miközben a Kongresszusban lángolt az illegális bevándorlással kapcsolatos vita, egy mexikói és egy amerikai slackline-os csapat találkozott a folyón, hogy aztán együtt evezzenek le mintegy 30 kilométert egészen a gyönyörű Santa Elena kanyonig, ahol 150 méter magasban kifeszítették a kötelüket.

A 90 méteres szakaszon ketten sétáltak át: a texasi oldalról Corbin Kunst, a mexikóiról pedig Jamie Maruffo.

„Nem tudom, el tudok-e képzelni ennél erőteljesebb szimbólumot két ember vagy két ország kapcsolatára.” – mondta az eseményt rögzítő Kylor Melton.

Kunst már Donald Trump megválasztása előtt játszott a gondolattal, hogy kötelet feszít ki a két ország között. (Az 1980-as évektől népszerű slackline abban különbözik a tightrope-tól, hogy itt a kötél lapos, rugalmas, így jobban kileng)

„Láttam egy képet a Santa Elena kanyonról” – mondja Kunst. „Rögtön tudtam, hogy ez lenne a tökéletes helyszín, szinte könyörgött hozzám, hogy ide tervezzem meg a slackline pályát. Az, hogy a kanyon egyik oldala az Egyesült Államok, a másik pedig Mexikó területén van csak tovább erősítette az elhatározásomat.”

Amikor fellángolt a határra tervezett fal körüli vita Kunst felhívta Meltont, aki meggyőzte arról, hogy ennél jobb pillanatot nem is választhatna arra, hogy valóra váltsa a régóta dédelgetett álmot. ’”Valami művészit akartam létrehozni” – mondja Kunst. „A művészet a tiltakozás és az ellenállás egyik legnagyszerűbb formája, ami ráadásul megmozgatja az embereket.”

A páros ezután munkához látott. Nagyon fontos volt, hogy mindkét országból legyen valaki, aki átsétál a rögtönzött „hídon” és hogy mindkét országban legyen egy csapat, amelyik megépíti a pályát. Ezzel is a két ország közötti kapcsolat és együttműködés lehetőségét kívánták demonstrálni, miközben Trump továbbra is elkötelezetten küzdött a fal felhúzásáért.

„A slackline az én megítélésem szerint csapatsport” – magyarázza Kunst. „Tulajdonképpen az életedet bízod a csapatodra, ezért gondoltam úgy, hogy egy mexikói és egy amerikai csapat szimbolikus jelentőségű lehet.”

Az amerikai csapat a nemzeti park engedélyével vágott neki a folyónak, de a mexikói oldalon nem lehetett ilyen engedélyért folyamodni. Ezért Melton és Kunst több jogásszal is egyeztetett, hogy tettük ne minősülhessen jogsértésnek.

Január 25-én aztán először Maruffo, aztán pedig Kunst sétált végig a kötélen. 

Melton így emlékezik vissza a pillanatra: „Corbin egyszercsak megszólalt: ’Évek óta slackline-ozom, de most először csinálok valami olyat, ami nem csak rólam szól.’ A sziklamászás, a bázisugrás és a slackline mind olyan sport, ami a saját határaink kitolásáról szól. De ez most sokkal több ennél. Az egész egy hihetetlenül egyszerű ötlet volt, mégis annyi pozitív reakciót váltott ki az emberekből, amire nem is számítottunk. Remélem sokan és sokszor beszélnek majd az akcióról készült filmről és azokról a kérdésekről, amiket felvet.”

A The Imaginary Line című filmet a Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatod a mozivásznon.

Forrás: artnet.com

the imaginary line 006the imaginary line 002

.container