Sea Gypsies – A színfalak mögött

2014 februárjában, a valaha volt legjegesebb szezon közepén, az Infinity, fedélzetén 16 bátor kalandorral nekiindult, hogy az Antarktisz érintésével eljusson Új-Zélandból Patagóniába. Útközben megküzdött a Ross-tenger jéghurrikánjával, különféle gépészeti problémákkal, csatlakozott a Sea Shepherd radikális környezetvédőinek egyik küldetéséhez, elszaggatta az összes vitorláját és akaratlanul is délebbre vetődött, mint bármelyik vitorlás 2014-ben. Az 1970-es években épített vitorlás szedett-vedett legénységének sem engedélye, sem biztosítása nem volt, pénzük meg pláne semmi. A Sea Gypsies című film a vitorlázásról szól, a közös szenvedés során kialakuló bajtársiasságról és persze a természet csodálatra méltó, nyers erejéről.

Sea Gypsies 15 credit Sea Gypsies

AZ INFINITY

Igaz, hogy az Infinity-t nem a jeges vizekre tervezték, de kevés ennél keményebb vitorlás van a világon. 1977-ben építették a kaliforniai Oakland-ben. Állítólag az Infinity a valaha épített legnagyobb vasbeton (betontestű) jacht a világon. Igazi úszó bunker. A vasbetont hosszú időn át használták a hajógyártásban, de aztán az üveggyapot és az alumínium megjelenésével egyre inkább háttérbe szorult. A sarki hajózáshoz azonban kiváló: szinte elpusztíthatatlan, ütésálló és jól bírja a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat. Egy karcolás nélkül megúszta a Ross-tenger jéghegyeivel való találkozást. Az Infinity emellett környezetbarát is, hiszen az energiát a tetején elhelyezett napkollektorok biztosítják.

Sea Gypsies 05 credit Sea Gypsies

A LEGÉNYSÉG

Clemens Gabriel Oestreich – német – a kapitány
Idealista, álmodozó, környezetvédő és kalóz fura kombinációja. Makacs, okoskodó, melegszívű fickó, akinek gyakran igaza van és aki már-már természetellenesen sok energiával rendelkezik.
Clemens kapitány joga eldönteni az expedíció sorsát: „Pokolba a torpedókkal, teljes gőzzel előre!” Sokszor úgy tűnik, mintha egyedül ennek a napokig nem alvó, gázolaj-áztatta, kávé és cigarettaszagú embernek a vasakarata tartaná össze az Infinity hullámokon hánykolódó kis világát.

Ayack – francia
A francia tengerész mintapéldánya: az egyik pillanatban még életmódtanácsokat osztogat, majd bonyolult filozófiai eszmecserébe bocsátkozik valamiről, végül pedig bögreszám osztogatja a forró csokoládét kimerült társainak. Ayack az örök vándor. Csavargó, mindenhez értő tengerész, aki öt éve járja a világot. A varrótű sosem hiányozhat a kezéből és mindig készen áll arra, hogy kendőzetlenül kimondja a véleményét bármiről, legyen szó akár életről, szerelemről, varrásról vagy a vitorlázásról.

Zach – brit
Profi tengerész, aki hírből sem hallott még a tengeribetegségről. Mintha az Isten is arra teremtette volna, hogy láncdohányos tengeri medveként élje le az életét! A szárazföldön ritkán lehet találkozni vele, ha nem a Földközi-tenger luxusjachtjain teljesít szolgálatot, akkor a Csendes-óceán az otthona.

David Bowie – kanadai
A kanadai villanyszerelő igazán színes egyéniség. Számtalan tetoválásánál csak a horgászfelszerelésekből és mindenféle maradékból összeeszkábált alkotásai különlegesebbek.

Ole – német
A 22 éves német tengerész/ács három éve tévedt rá a járatlan útra – és azóta is azon halad. Ha megkérik rá, akkor remek kis thai masszázsban részesíti útitársait.

Andy – skót
Foglalkozását tekintve tengerész, természetét tekintve pedig vérbeli kalandor. Andy ereiben vér helyett tengervíz folyik és bármikor kész múltbéli halálközeli élményeit megosztani másokkal. Fél füllel mindig a hajónak ütődő jég hangját figyeli és igyekszik kikalkulálni, hogy vajon meddig bírja még a bárka.

Peter – svéd
Az Észak-Svédország hideg erdeiből érkezett Peter igazi északi ember. A nehéz fizikai munkában, a death metálban, Miley Cyrus-ban és az elmaradhatatlan reggeli ölelésekben hisz igazán.

Mathias – brazil
A brazil deszkás, sportvideós, kiteboardos az extrémsportokért és a kenyérsütésért él. Ő a csapat második operatőre.

Sea Gypsies Poster credit Sea Gypsies

A KÖVETKEZŐ ÚT: A LEGÉSZAKIBB ÁTJÁRÓ

A feljegyzések szerinti két legmelegebb sarki nyarat követően az Infinity nekivág az Északnyugati-átjárónak. Megpróbálja elérni földünk legészakibb lakott települését, majd megkerüli Grönlandot. Vitorlással egyik sem sikerült még soha senkinek.

De mindez nem csak a rekordról szól. Ha elérik Alert-et – az Ellesmere-szigeten fekvő, általában jégbe zárt települést – talán figyelmeztetni tudják a világot arra, hogy valami nincs rendben!

Az út több mint 4,000 mérföld. A jéglabirintusban mintegy 36,000 sziget található, melyeknek csupán 10 százalékát ismerjük. A vitorlások jelenlegi rekordját az északi szélesség 81. fokánál jegyzik. Ahhoz, hogy az Infinity elérje a 83. fokon fekvő Alert-et (Nanuvat) a nyár közepén kell átvágnia a Smith-átjárón, keskeny szorosok, kegyetlen hullámok és gyorsan mozgó jéghegyek között. A hajó és legénysége vad viharok, kegyelmet nem ismerő jéghegyek és éhes jegesmedvék közt fedezi fel majd a világnak egy olyan részét, amelyet kevesen láttak eddig. Ez a világ legveszélyesebb tengeri útja. Többen mászták meg a Mount Everestet, mint ahányan sikeresen átvitorláztak az Északnyugati-átjárón, Grönlandot pedig még soha senki nem kerülte meg. Az expedíció 2018 júliusában bont vitorlát!

.container