Lance Mackey, Iditarod és Yukon Quest Bajnok

Lance Mackey Alaszka történetének egyik legjelentősebb sportolója, az alaszkai szellemiség igazi megtestesítője. Lance az első és egyetlen hajtó, aki zsinórban négyszer nyerte meg az Iditarodot és a Yukon Questet. Lance ma a világ egyik legismertebb hajtója. Népszerűségét nem csak sikereinek, hanem küzdőszellemének és a kutyák iránti szeretetének is köszönheti. Győzelmi sorozata is jól mutatja, hogy olyan ember ő, aki nem ijed meg a kihívásoktól, elszántan küzd nem csak a pályán, hanem az életben is. A kiváló hajtó legyőzte a rákot és sikerei ellenére is hétköznapi ember tudott maradni.


Fotó: lancemackey.com

Lance Mackey Alaszkában született és nőtt fel. A kutyaszánhajtás gyermekkorától része életének, hiszen édesapja, Dick Mackey egyike volt az elsőként 1973-ban megrendezett Iditarod Szánhúzókutya-verseny alapítóinak.
Az Iditarod egy 1 600 kilométeres szánhúzókutya-verseny az alaszkai vadonban. Az alaszkaiak a mai napig emlegetik a versenyt, amelyen 1978-ban Lance édesapja egyetlen másodperccel nyert. 1983-ban Lance legidősebb bátyja, Rick diadalmaskodott. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy az ifjú Lance is győzni akart! Az álmoknak majdnem örökre befellegzett, amikor 2001-ben gégerákot állapítottak meg nála. Műtétek és sugárkezelés várt rá, de Lance nem adta fel.
2002-ben – bár még mindig gyomorszondán keresztül táplálták – újra rajthoz állt az Iditarodon. Féltávnál azonban fel kellett adnia a versenyt.  2003-ban csak a felépülésével törődött, majd éveken át készült, soha nem tévesztve szem elől a nagy álmát, az Iditarod megnyerését. 2005-ben benevezett a Yukon Quest-re és újoncként megnyerte azt. 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel ő lett az első négyszeres bajnok és a mai napig ő az egyetlen, aki zsinórban tudott négyszer nyerni. 2007-ben az Iditarodra is visszatért.


Fotó: Al Grillo –boston.com

Minden várakozás ellenére megcsinálta a lehetetlent: ugyanabban az évben – két hét különbséggel – megnyerte a Yukon Questet és az Iditarodot is! És mindezt 2008-ban újra megismételte! 2009-ben nagyon szoros versenyben, különösen nehéz időjárási körülmények között ismét nyert az Iditarodon. 2010-es győzelmével Lance lett az első bajnok, aki négy egymást követő évben nyerni tudott. A legnagyobb elismerésnek azt tartja, hogy mind a Questen, mind pedig az Iditarodon kiemelték, hogy milyen szépen gondoskodik kutyáiról. Valójában őket tartja az igazi bajnokoknak. Kétszer jelölték ESPY díjra.
A hozzáállása és jókedve teszi azzá, ami. Állandóan arra emlékeztet minket, hogy „Az álmok valóra válhatnak és valóra is válnak.”

A világ utolsó nagy versenyének nevezett Iditarod Szánhúzókutya-verseny semmi máshoz nem fogható. 1 600 kilométer a Föld legkeményebb és egyben legcsodálatosabb terepén, az alaszkai sarkvidéken. A The Great Alone című egész estés dokumentumfilm főszereplője a nagy visszatérésre készülő többszörös bajnok, Lance Mackey. Az ő útját követhetjük végig a legboldogabb időktől a rákbetegségéig és tovább. A filmje szinte beszippantja a nézőt: minden egyes mérföldet együtt teszünk meg a minden idők egyik legnagyobb kutyaszán-versenyzője titulushoz vezető úton. A Banff Nagydíjas és a Kaland és felfedezés kategória legjobb filmjét a budapesti filmfesztivál nyitóestéjén láthatja a magyar közönség.

Forrás: lancemackey.com

 

.container