Kaland Otthon – Banff Center filmválogatás online

A koronavírus járvány miatt szerte a világon számos Banff filmvetítést le kellett mondani, illetve el kellett halasztani idén. Persze tudjuk, hogy az igazi Banff-moziélményt nem tudjuk visszaadni, de reméljük hogy az online megnézhető Banff díjnyertes filmek elég kalanddal és inspirációval szolgálnak ezekben a nehéz időkben, ha otthon, barátok társaságában nézitek meg.

A kanadai Banff Center online válogatásában olyan filmek szerepelnek, melyeket 2018-ban és 2019-ben a Banff Mountain Film and Book Festival különböző díjaira jelöltek.

Tudjuk, hogy az online filmek nem pótolják a nagyvásznas vetítéseket. Bízunk benne, hogy találkozunk személyesen is a következő Banff Hegyifilm Fesztiválon!

 

When We Were Knights

Gyönyörű történet barátságról, kalandról és kockázatról egy bázisugró tolmácsolásában.

USA I 2015 I 9 perc
Filmkészítők: Brendan Leonard, Forest Woodward, Stefan Hunt
angol nyelven

 

Ride of the Dead

A Trans Sierra Norte egy többnapos enduro hegyikerékpár verseny az Oaxaca-hegyvidéken. A verseny nyomvonalai több ezer évesek, valamikor a helyi falvak összekötésére és áruk cseréjére szolgáltak. Ráadásul éppen akkor fejeződik be, amikor Oaxaca városban megkeződik a Halottak Napja (Dia de los Muertos). A film az egyik versenyző személyes tolmácsolásában enged bepillantás a fesztivál hagyományaiba, amely egyfajta boldog megemlékezés azokról, akik már elhagyták ezt a világot.

USA I 2017 I 12 perc
Rendező:  Michael Parenteau
angol nyelven

We are Abel

A rövidfilm az Északi-sarkvidékre kalauzol el minket, hogy megimerkedjünk egy fiatal apával, aki szeretné a természeti környezetet és helyi kultúrát megőrizni fia számára. Csatlakozzunk hozzá!

USA I 2018 I 8 perc
Rendező és producer:  Neil Osborne
angol nyelven

Sacred Strides

Az Utah állambeli Bears Ears Nemzeti Emlékhely a hopik, az uték és a navahók ősi földje. Fuss 1280 km-t a Bears Ears felé az amerikai indiánok egy csoportjával és ismerd meg üzenetüket.

USA I 2018 I 12 perc
Rendezők: Forest Woodward, Anna Callaghan, Marie Sullivan
Producerek: Anna Callaghan, Marie Sullivan
angol nyelven

 

Standing Man

Payson McElveen gyorsasági rekord kísérlete a 160 kilometeres White Rim Road-on 13 percben.

USA I 2019 I 13 perc
Rendező: Shannon Vandivier
Producerek: Shannon Vandivier, Bowen Parrish
Angol nyelven

 Speak to Me Softly

Vajon mi jár egy sziklamászó fejében egy olyan napon, amikor semmi nem akar összejönni? – őszinte és intim vallomás a szikláról.

Kanada I 2019 I 6 perc
Rendező: Henna Taylor
Angol nyelven

The River’s Call

Hét kajakos kalandja az Andok szívében, az Amazonas legtávolabbi mellékfolyójának a Rio Apurimac-nak a kanyonjai és kihívásokkal teli zúgói között.

Franciarország I 2019 I 8 perc
Filmkészítők: Hugo Clouzeau, NRS / We Are Hungry
Angol nyelven

Full Moon

A leálló felvonók és a lemenő nap a legtöbb sízőnek azt jelenti, hogy vége a napnak. De Max Kronecknek és Jochen Meslének csak most kezdődik a kaland. Miközben a síparadicsom nyugovóra tér, ők nekivágnak és megnézik milyen arcát mutatja a hegy éjszaka.

Németország I 2019 I 6 perc
Filmkészítők: Philipp Becker, Jochen Mesle, Max Kroneck, Johannes Müller

Angol nyelven

This Land

Faith E. Broggs régen minden reggel Brooklyn utcáin futott. Most nekivágott a 240 kilométeres távnak, hogy felkeressen három olyan Nemzeti Emlékhelyet, amelyek mind a közterületekről szóló viták középpontjában állnak.

USA I 2019 I 10 perc
Filmkészítők:Chelsea Jolly, Whitney Hassett, Faith E. Briggs

Angol nyelven

 Chasing the Sublime

Vajon miért vállaljuk a fagyot, a fáradtságot és a félelmet a kaland ígéretéért? Kövesd az “úszó-ikreket”, Kate Rew-t és Kari Furre-t ebben a hátborzongatóan gyönyörű filmben, ami az Egyesült Királyság jéghideg vizeibe kalauzol el minket.

UK I 2018 I 6 perc
Filmkészítő: Amanda Bluglass
Angol nyelven

Wallmapu

A mai Chile területén élő pehuencse törzs tagjai mapudungun nyelven beszélnek. A szó jelentése: “a föld nyelve”. Két síző látogat el a világba, aminek a neve a helyiek nyelvén: Wallmapu.

Argentina I 2018 I 6 perc
Filmkészítő: Ben Sturgulewski
Angol nyelven

How to Run 100 Miles

Jayson Sime nem indult jó esélyekkel az életben: szegénység, hajléktalanság, diszlexia, állandó piszkálódás. De igazi harcos lett belőle. 2017-ben indult el élete első 100 mérföldes ultramaratonján, abban bízva, hogy a küzdeni akarása most sem hagyja cserben és eljut a célig.

USA I 2018 I 6 perc
Filmkészítők: Simon Perkins, Kirk Horton
Angol nyelven

The Ride

Az Egyesült Államok nyugati részén fekvő kisvárosokban népszerű Skijoring egy olyan sport, amely egyesíti a gyors tereplovaglást a merész síeléssel. Ebbie Hansen a harmadik nemzeti bajnokságát nyomon követő rövidfilmben bemutatja, hogy milyen.

USA I 2018 I 9 perc
Filmkészítő: Erik Petersen
Angol nyelven

Escape

A JaBig vásárol biciklit és úgy dönt, hogy megdönti a leghosszabb folyamatos kerékpázás egyetlen országban rekordját. Ráadásul egy sinlge speed (egysebességű) kerékpárral közlekedik, és télen fejezi be kerékpártúráját a 2017-ben átadott Inuvik – Tuktoyaktuk autópályán a Jeges-tengernél, Kanada legészakibb parti falujában, Tuktoyaktuk-ban.

Kanada I 2018 I 8 perc
Rendező: Anjali Nayar
Producer: Yves J. Ma
Angol nyelven

 For the Love of Mary

A 97 éves George Etzweiler 69 éves korában teljesítette első futóversenyét a Mount Washingtonon. Annak ellenére, hogy a pacemakere van, minden évben megdönti saját rekordját a versenyeken.

USA I 2018 I 6 per
Filmkészítők: Simon Perkins, Kirk Horton – Sharptail Media & Little Bear Creative

 Aziza

A müezzin hangja ismerősen hangzik az Atlasz-hegység lábánál, naponta ötször hívja imára az iszlám híveit. A Marokkó völgyeiben élő emberek büszkék a hagyományaikra. Sokan önellátó gazdák, akik keményen dolgoznak a megélhetésért és a családjuk fenntartásáért. Aziza Raji esetében sem különbözik ez. Annyiban más ő, hogy a tőle elvárható napi feladatok mellett sikerül időt találnia, hogy edzjen és Marokkó egyike legyen a marokkói ultra-futó emelkedő csillagnak.  A „Aziza” című film egy fiatal nő története, aki az Atlasz völgyeiből belecsöppent az ultrafutás világába. Elszántsága és családja szeretetteljes támogatása együttesen segített a társadalmi és kulturális kihívások leküzdésében, és tette őt példaképé a többi marokkói sportoló számára.

UK I 2018 I 6 perc
Rendezők: Matt Pycroft, Ryan Go”
Producer: Emma Crome
Angol nyelven

 

.container