The Great Alone

The Great Alone

Nagydíj és a Kaland és felfedezés kategória legjobb filmje

A világ utolsó nagy versenyének nevezett Iditarod Szánhúzókutya-verseny semmi máshoz nem fogható. 1 600 kilométer a Föld legkeményebb és egyben legcsodálatosabb terepén, az alaszkai sarkvidéken. A The Great Alone című egész estés dokumentumfilm főszereplője a nagy visszatérésre készülő többszörös bajnok, Lance Mackey. Az ő útját követhetjük végig a legboldogabb időktől a rákbetegségéig és tovább. A Banff Nagydíjas filmje szinte beszippantja a nézőt: minden egyes mérföldet együtt teszünk meg a minden idők egyik legnagyobb kutyaszán-versenyzője titulushoz vezető úton.

2016 | USA | 82 perc
Filmkészítő: Greg Kohs
Szereplők: Lance Mackey, Dick Mackey, Kathie Smith
angol nyelven, magyar felirattal
english with hungarian subtitle

„Nehéz jó filmet csinálni…nagyszerűt pedig szinte lehetetlen. Gyakran a legváratlanabb helyzetek segítenek abban, hogy valami megérintő alkossunk. Az idei Nagydíj nyertese egy olyan film, ami egyaránt szól családi kötelékekről, meglepő barátságokról, sebezhetőségről és hihetetlen állhatatosságról. Mindezek szövedékéből egy erőteljes és mély emberi portré született, amely rávilágít arra, mennyire esendő is az ember. Mindezek mellett a filmben szerepet kap az emberiség ősi vágya, hogy valamiképp kapcsolatba lépjünk a vadonnal és „legyőzzük” azt.”
— Cory Richards, zsűritag

„A Felfedezés és kaland kategória csak úgy hemzsegett a merész, újszerű és lélegzetelállító – már – már futurisztikusnak ható – kalandoktól. Minden nagyszerű kaland elemi összetevője a küzdelem, de van hogy magának az életnek az erőpróbái adják a tüzelőanyagot a legnagyobb kalandhoz. A The Great Alone pontosan erről szól. Eszünkbe idézi, hogy a küzdelmes élet olyan élet, amit érdemes élni.”
— Sarah Hueniken, zsűritag

Vendégelőadó: Balogh Ottó, az Iditarod első magyar indulója

A The Great Alone című filmet és az alaszkai Iditarod-ot Balogh Ottó, a verseny első magyar indulója mutatja be a Banff közönségének élménybeszámolójában.
Balogh Ottó tavaly október elején érkezett meg Alaszkába, hogy részt vegyen a szánhúzókutya-versenyen. A sportág iráni rajongása gyerekkoráig megy vissza: előbb Jack Londonnak hála az északi vadonokba és Alaszkába szeretett bele, majd pár évvel később szintén könyvekből ismerkedett meg a szánhúzás hivatalos, versenyszerű formájával. Ekkor fogalmazódott meg benne álomként, hogy egyszer részt akar venni a sportág legfontosabb versenyén, az Iditarodon.

Az előadás és filmvetítés időpontja: 2016. április 05. 20:00 – Corvin Mozi, Korda terem

A világ utolsó nagy versenye, az Iditarod

1 600 kilométer a Föld legkeményebb és egyben legcsodálatosabb terepén. Csipkézett hegyvonulatok, sűrű erdő, elhagyatott tundra és kilométereken át húzódó, szelek-tépázta partvonal: ez vár a hajtókra és kutyáikra. Adjuk még hozzá mindehhez az állandó mínuszokat, a szelet, ami akár nullává is redukálhatja a látótávolságot, a rövid nappalokat, az alattomos dombokat, lejtőket és máris tudjuk, ez csak az Iditarod lehet! Egy hihetetlen verseny, egy verseny, amire csak Alaszkában kerülhet sor. Ez nem csak a szánhúzókutyák versenye, hanem különleges férfiak és nők küzdelme. Bővebben »

Lance Mackey, Iditarod és Yukon Quest Bajnok

Lance Mackey Alaszka történetének egyik legjelentősebb sportolója, az alaszkai szellemiség igazi megtestesítője. Lance az első és egyetlen hajtó, aki zsinórban négyszer nyerte meg az Iditarodot és a Yukon Questet. Lance ma a világ egyik legismertebb hajtója. Népszerűségét nem csak sikereinek, hanem küzdőszellemének és a kutyák iránti szeretetének is köszönheti. Győzelmi sorozata is jól mutatja, hogy olyan ember ő, aki nem ijed meg a kihívásoktól, elszántan küzd nem csak a pályán, hanem az életben is. A kiváló hajtó legyőzte a rákot és sikerei ellenére is hétköznapi ember tudott maradni. Bővebben »

.container