Safety Third

Safety Third

A legtöbb mászónak a biztonság az első. De Brad Godbright nem olyan, mint a legtöbb mászó. Néhány tegnapi fánkkal a gyomrában, rettegést nem ismerve vág neki félelmetes trad utaknak és izzasztó free szólóknak.

2017 I USA I 29 minutes
Filmkészítő: Cedar Wright, Taylor Keating
Fókuszban: sziklamászás
Adrenalin faktor: magas
angol nyelven, magyar felirattal
English with Hungarian subtitle

Filmkészítő: Cedar Wright

A kolorádói Boulderben élő Cedar Wright 23 éve mászik. A National Geographic felfedezője, a Climbing Magazine egyik szerkesztője, számos díjnyertes filmalkotás – köztük a nagy népszerűségnek örvendő Sufferfest sorozat – készítője. Az utóbbinak – jó barátja Alex Honnold mellett – egyik főszereplője is. Szerény, nyitott ember, akit a legtöbben fura humoráról, végtelen életigenléséről és már-már az őrültség határát súroló kalandvágyáról ismernek.
Észak-Kaliforniában tanult angol irodalmat és kreatív írást. Eközben szeretett bele véglegesen a sziklamászásba. A diplomaosztó után nem sokkal beköltözött az autójába (azóta persze már egy házban él) és minden idejét azzal töltötte, hogy valóra váltsa sziklamászó álmait. Öt éven át volt a Yosemite Search and Rescue Team [Yosemite Mentőcsapat] tagja és amikor éppen nem egy helikopterből lógott ki, akkor mászott. És mászott. És mászott. Végül egész jó lett benne.
Napjainkban Cedar az Egyesült Államok egyik legismertebb és legelismertebb profi sziklamászója, mégsem ül a babérjain. Újra és újra a kihívásokat keresi, a sziklán és a filmművészetben egyaránt. Egy nap alatt megmászta szabadon az El Capitan-t, több 5.13-as utat nyitott a Yosemite-ben és Indian Creek-ben, de számos nehéz út alapítása kötődik a nevéhez Pakisztánban, a Bugaboos-ban és Alaszkában is. Motivált, szenvedélyes, telhetetlen mászó és történetmesélő.

Hogyan lesz a mászásból és a kalandból film?

Cedar Wright a mestere annak, hogyan ne vegyük túl komolyan az életet. Példája ragadós és persze ez az attitűd a filmjeibe is beszivárog. Mert Cedar ennek is a mestere. Hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy a közönséget megragadó módon mutassa meg a föld felett egyensúlyozó profi sportolókat. De vajon mitől ennyire sikeresek a filmjei? Mitől nyerik egyik díjat a másik után? Bővebben

.container