Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban (tour edit)

Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban (tour edit)

2014: A Legjobb film – Hegymászás kategóriában
Patagónia lélegzetelállító tájai szolgáltatják a hátteret ahhoz a filmhez, melyben a mászó csodagyerek, David Lama és társa, Peter Ortner, nekivág, hogy meghódítsa a Cerro Torre hírhedt dél-keleti oldalát. A hegyet, amiről azt állítják, hogy a világ legkeményebb mászóterepe. Soha senki nem mászta még meg szabadon ezt a gránitcsúcsot, de David Lama és társa, Peter Ortner, pont erre készülnek.
A természet és a logisztika számos kihívásával szembesülve David rájön, hogy valójában mire is vállalkoztak és milyen kemény munka vár rájuk, ha el akarják érni a csúcsot. Dokumentumfilm mászásról, barátságról és változásról.
Film a felnőtté válásról, sziklamászásról és alpinizmusról, és a mögöttük rejlő filozófiai és etikai kérdésekről.
A 39. Banff Mountain Film Fesztiválon a Cerro Torre nyerte a mászófilm kategória legjobb filmnek járó díját. A nemzetközi zsűri értékelése szerint a film leginkább azzal tűnik ki a többi közül, hogy a sodró történet és a kimagasló filmes technika mellett kendőzetlenül mutatja be mindazt a küzdelmet és csalódottságot, amit minden mászó megtapasztal.

USA I 2014 I52 perc
Filmkészítők: Ben Knight, Travis Rummel, Matt Stoecker, Patagonia Inc – Lost Arrow Corporation
eredeti nyelven, angol és magyar felirattal

A szereplők

A Cerro Torre Kompresszor-útjának első szabad stílusú megmászásáról készült film szereplői David Lama, Peter Ortner, Jim Bridwell és Toni Ponholzer hegymászók.

Mióta az Everest-legenda Peter Habeler felfedezte az öt éves David Lama kimagasló képességeit, az 1990-ben született srácot a világ egyik legnagyobb mászótehetségének tartják. Bárhová menjen is, David – egy innsbrucki nővér és egy nepáli sherpa fia – mindenhol kilóg a sorból. Vagy a tehetsége, vagy a külseje vagy az általánosan elfogadott mászó- és hegyi mítoszokhoz való fesztelen viszonya miatt.

Tovább a cikkhez

A film

25 évvel Werner Herzog „Kegyetlen hegycsúcs” című filmje után a híres-hírhedt Cerro Torre hegycsúcs most egy olyan dokumentumfilm középpontjában áll, melynek forgatókönyve minden eddigi játékfilménél izgalmasabb.

Tovább a cikkhez

A Hegy

3133 méteres magasságával a patagóniai Cerro Torre több, mint a világ egyik legszebb és legnehezebb hegye. Ez a hegy legendás. Semmihez nem hasonlítható meredekséggel vész bele a viharfelhőkkel tarkított égbe Argentína déli csücskénél. Olyan akár Mordor sötét tornya a Gyűrűk Urában, ez a gonosz birodalma. Az első megmászását övező, máig megoldatlan rejtélyek az alpinizmus történetének legnagyobb titkai közé tartoznak.

Tovább a cikkhez

Az expedíció

Patagóniában megszokottak a viharok, de arra, ami ezen a hírhedt hegyen David Lama szabad mászásának filmezése közben történt, senki nem számított. Kihívás, skandallum, kaland és átalakulás egy hegyen, ami sokak szerint a világ legnehezebb mászóterepe.

Tovább a cikkhez

.container