Cerro Torre: Egy hógolyó esélye a pokolban

25 évvel Werner Herzog „Kegyetlen hegycsúcs” című filmje után a híres-hírhedt Cerro Torre hegycsúcs most egy olyan dokumentumfilm középpontjában áll, melynek forgatókönyve minden eddigi játékfilménél izgalmasabb. Egy lélegzetelállító filmes dokumentáció a Cerro Torre Kompresszor-útjának első ízben történő szabad stílusú megmászásáról David Lama, Peter Ortner, Jim Bridwell és Toni Ponholzer szereplésével.

Banff Hegyifilm Fesztivál 2015 © Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolbanDavid Lama a Cerro Torre mászása közben 2012 © Lincoln Else – Red Bull Content Pool

2009: Már 19 éves korában csodagyereknek számított hegymászókörökben a többszörös ifjúsági Európa- és világbajnok David Lama. A mászótermekben igazán otthon van, de a hegyekben csak kevés tapasztalattal bír. Mégis fejébe veszi, hogy a elsőként mássza meg szabad stílusban a legendás Cerro Torre csúcsot, mely a világ egyik legszebb hegye és legnehezebb terepe.

1959-ban az olasz Cesare Maestri Toni Eggerrel együtt állítólag elsőként mászta meg a hírhedt csúcsot Patagóniában. Az ereszkedés közben azonban Toni Egger lezuhant és eltűnt a fényképezőgép a csúcson készített képekkel együtt. Bizonyító felvételek nélkül kételyek születtek az első csúcshódítással kapcsolatban. Az erőteljes kritikák nyomán Cesare Maestri 1970-ben extrém lépésre szánta el magát: 360 nittet fúrt a falba gigászi küzdelem árán, hogy így jusson fel a délnyugati oldalon a csúcsra. Ez az útvonal a „Kompresszor-út” nevet kapta.

Cerro Torre - Compressor Route © Red Bull Media HouseCerro Torre – Kompresszor-út © Red Bull Media House

Senkinek nem sikerült még ennek a Patagónia csodálatos vidékén található „gránittűnek” a szabad stílusban történő meghódítása – ez teljességgel lehetetlennek számít. Éppen ez az, ami vonzza a fiatal mászó David Lamát és mászópartnerét, Peter Ortner-t. De az álom szertefoszlik és az első próbálkozásuk csúfos véget ér. David még nem nőtt fel a hegyhez és az időjárás viszontagságaihoz. És ami még ennél is rosszabb: futótűzként terjed a hír hegymászókörökben, hogy új biztosítékokat szerelnek a falra a forgatási munkálatokhoz.

David rájön, hogy nem csupán az alpinizmusban kell fejlődnie, hanem a csapatért és a forgatási munkálatokért is több felelősséget kell vállalnia. Persze nem adja fel és a következő évben visszatér csapatával Patagóniába.

Csak a harmadik évben tűnik úgy, hogy minden előfeltétel adott a döntő próbálkozáshoz. Közben pedig felgyorsulnak az események: mind a szabad stílusú mászás, mind az egész filmprojekt egy hajszálon függ, mert az extrém mászók egy teljesen új állapotban találják a Kompresszor-utat.

A Cerro Torre című filmben Thomas Dirnhofer rendezőnek sikerül autentikus bepillantást engedni fiatal sportolók életébe, akik nem hagyják eltántorítani magukat akkor sem, amikor úgy tűnik, hogy a túl nagy feladatot talán mégsem tudják teljesíteni. A csodálatos képek a tapasztalt filmes és mászócsapat munkáját dicsérik. A film producere Philipp Manderla (A pillanat vadásza – Jäger des Augenblicks, Zen and Zero). A film a Red Bull Media House produkciója.

David Lama izgalmas kalandját „Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban” címmel 2015. március 26-27-28 -án láthatja a magyar közönség a mozivásznon a Banff Hegyifilm Fesztiválon a budapesti Corvin Moziban.

Forrás: www.cerrotorre-movie.com

Cerro Torre © Red Bull Media House

.container