Cerro Torre – A szereplők

Mióta az Everest-legenda Peter Habeler felfedezte az öt éves David Lama kimagasló képességeit, az 1990-ben született srácot a világ egyik legnagyobb mászótehetségének tartják. Bárhová menjen is, David – egy innsbrucki nővér és egy nepáli sherpa fia – mindenhol kilóg a sorból. Vagy a tehetsége, vagy a külseje vagy az általánosan elfogadott mászó- és hegyi mítoszokhoz való fesztelen viszonya miatt.

Amikor a kamaszokra oly jellemző pökhendiséggel kijelentette, hogy szabadon megmássza a Cerro Torre-t még sejtelme sem volt arról, hogy a viharos Patagónia gránittüskéjén „totálisan nincs esélye”, ahogyan azt később nyíltan bevallotta.

David Lama © Manuel-Ferrigato - Red Bull Content PoolDavid Lama © Manuel Ferrigato – Red Bull Content Pool

Peter Ortner 1983-ban született Lienz-ben. Egy észak-tiroli farmon nőtt fel, az alpesi mezőkön pásztorkodott, innen a hegyek iránti szeretete. Később hegyivezetőként dolgozott. A Cerro Torre első megmászási kísérletekor a filmes stáb vezetésére szerződtették, a második expedíción már ő lett David mászótársa. Peter ugyan jég-specialistának tartja magát, de sziklamászóként is a profik között kell említenünk. Peter és David erősségei tökéletesen kiegészítik egymást. Néhány métert leszámítva Peternek is sikerült másodmászóként szabadon megmásznia a Kompresszor utat.

Toni Ponholzer gyermekként részt vett egy Toni Egger emlékére rendezett ünnepségen, nem sokkal azután, hogy Egger teljesen váratlanul eltűnt a messzi Patagónia csodálatos csúcsai között. A kis Toni Ponholzer romantikus hősként tekintett Toni Eggerre. Elhatározta, hogy megfejti a halálát övező rejtélyt. Hat éves volt ekkor.

1984-ben járt először Patagóniában, amit aztán számtalan további út követett. Toni hű maradt gyermekkori álmához és többször megpróbálta megmászni a Maestri által 1959-ben leírt utat. Minden alkalommal abban reménykedett, hogy talál valamit – bármit – ami alátámasztja, hogy Egger és Maestri valóban jártak a csúcson. Ha pedig semmit nem talál, akkor legalább abban biztosak lehetünk, hogy a két mászó sosem jutott fel. Az 1962-es születésű hegyi vezető közel 30 éve próbálkozik sikertelenül az eredeti, 1959-es út teljesítésével. De rendíthetetlenül hisz abban, hogy egy nap megoldja a rejtélyt.

Banff Hegyifilm Fesztivál 2015 © Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban

© Peter Ortner és Toni Ponholzer

Markus Pucher profi hegyi-, sí- és kanyon vezető. Karintiában nőtt fel, egy eldugott kis völgyben, Maltatal-ban. 14 évesen vetett szemet – és jégcsákányt – először egy falra és a hegyek azóta sem eresztik. Az elmúlt húsz évben számos csúcsot megmászott az Alpokban, Tibetben és Patagóniában, de több új utat is nyitott – főleg a Himalájában.

Napjainkban Pucher a világ egyik legjobban tisztelt és legtapasztaltabb alpinistája. 2013 január 13-án örökre bevéste a nevét a hegymászás történetébe azzal, hogy free szólóban megmászta a Cerro Torre hírhedt Ferrari útját. A 3 óra 15 perces magányos küldetésről a Torre jeges nyugati oldalán később így nyilatkozott: „teljesen jól éreztem magam, mintha ide tartoznék”.

Banff Hegyifilm Fesztivál 2015 © Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban

© Markus Pucher

Jim Bridwell az 1944-ben született hegyi „fenegyerek” Észak-Amerika legnagyobb mászója. Elképesztően nehéz utak és legendába illő első megmászások kötődnek a nevéhez szerte a világon. A sziklamászás Mekkájának, a Yosemite völgynek az 1960-as és ’70-es évekbeli aranykorában Jim Bridwell volt a mászók egyik vezéralakja. Bridwell 1975-ben valami elképesztőt vitt véghez: elsőként mászta meg egy nap alatt a The Nose-t, az El Capitan legendás falát. Ezzel indult útjára a gyorsasági mászás, aminek a fiatal mászók ma is előszeretettel hódolnak. 1979-ben másodikként mászta meg a Cerro Torre-t a Kompresszor-úton.

Banff Hegyifilm Fesztivál 2015 © Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban© Jim Bridwell

Cerro Torre – Egy hógolyó esélye a pokolban (tour edit) – Banff 2014: A Legjobb film hegymászás kategóriában

 

.container