Bemutatkoznak a Young Guns sztárjai

Egy 15 éves kislány oldotta meg a legnehezebb boulder problémát, amit valaha egy nőnek sikerült – Ashima Shiraismi

Egy héttel a 15. születésnapja előtt Ashima Shiraishi, a páratlan new yorki mászócsoda különleges ajándékot kapott: a tavaszi szünetet Japánban tölthette egy – a jelenlegi nehézségi skála tetején álló – V15-ös boulder problémán. Ezzel Shiraishi nem csak az első nő lett, aki megoldott egy V15-ös problémát, de egyben a legfiatalabb is, aki valaha képes volt ilyenre.

_O2A1688.JPG Flatanger Cave Ashima Shiraishi 1 ph Brett Lowell

Ez már a második olyan év, amikor Shiraishi a lapok címoldalára kerül valamilyen tavaszi mászóprojekttel. 2015-ben Katalóniában mászott. Ez a spanyol tartomány híres a világklasszikus sportmászó útjairól. Shiraishi itt sikeresen teljesített egy 5.15a (XI+) nehézségű utat, és ezzel talán ő lett az első női mászó, akinek egy ilyen nehézségű út legyőzése sikerült.

A sziklamászásban a nehézséget az YDS vagy az UIAA skálán mérik, a boulderben viszont a V (Hueco) skálát használják. A skála nyitott végpontú V0-val indul (kb. az, amikor felmászunk egy létrára) és jelenleg a V16 a legmagasab fokozat.

A sportmászás és a boulder nem csak abban tér el egymástól, hogy más nehézségi skálát használ. A boulderezés során nincs biztosító kötél, nincs felszerelés, csak egy mászócipő, zia és crash pad. És a szikla. Minden boulder probléma megoldása más. Van egy beszálló és egy kiszálló pont, egyébként pedig mindenki azt a fogást és azt a lépést választja, amelyik neki tetszik. Ez benne a kihívás: milyen kéz és lábmozdulatokal, milyen kitekeredett testhelyzetben lehet feljutni a tetőre, anélkül, hogy leesnénk? A boulder az erő, a dinamika és az anaerob mozgások játéka.

A sportmászás a maga 20-30 méteres kötélhosszaival inkább a kitartásról, illetve az erő tartalékolásáról szól. Sok sportoló műveli mindkét műfajt, de általában vagy ebben vagy abban jobbak. Hogy valaki mindkét sportágban ennyire maximális teljesítményt nyújtson az olyan, mintha egy atléta sprintben és hosszútávfutásban is olimpiai érmet tudna nyerni.

Az 5.15a és a V15 sikeres teljesítése azt jelenti, hogy Shiraishi az első ifjú hölgy, akinek sikerült bekerülnie azoknak a mászóknak az elit csapatába akik sziklamászásban és boulderben is elérték a csúcsot.

Az ilyen nagy projektek a legjobbaknak is hetekbe, hónapokba, sőt évekbe szoktak tartani. Erre jön Shiraishi és a tavaszi szünetben kipipálja! „Már az hihetetlen, amit az iskolai szünetekben megcsinált!” – mondja Josh Lowell a Reel Rock 11-en látható, új Big UP Productions film rendezője. „Ha elég ideje és lehetősége lesz szétnézni a világban, akkor biztosan elképesztő projekteket látunk majd tőle!”

A V15 biztosan nem az utolsó állomás! Valóban. A 15 éves Ashimának ez még csak bemelegítés!

Ha valakit, akkor ezt a 16 éves mászócsodát érdemes figyelni – Kai Lightener!

Kai az Észa-karolinai Fayetteville-ben él. Sportmászó, akik mind az ifjúsági, mind a felnőtt mezőnyben számos nemzeti és világbajnokságon aratott már sikert.

Azóta versenyzik, amióta hat évesen betette a lábát a mászóterembe. „Még járni sem tudtam és már átmásztam a védőrácsokon. Falakat, kerítéseket másztam, bármit, amin meg lehetett fogódzkodni.” Kihasználva, hogy édesanyja mással van elfoglalva, egy nap felmászott egy 15 méteres zászlórúdra. Ezután vitte el az édesanyja egy mászóterembe. „Remek módja volt annak, hogy lekössem az energiáimat anélkül, hogy közben kinyírtam volna magam” – mondja Lightner. És amikor először felmászott egy falra? „Szerelem volt első látásra!”

Lightner azt mondja, hogy az édesanyja, Connie, az első pillanattól segített az edzésben, például azzal, hogy „lefordította egy hatéves nyelvére” az edző tanácsait és utasításait.

_O2A1392.jpg Kai Lightner climbing in Flatanger Cave, Norway.

A 189 centis Lightner azt mondja, hogy képes akár a saját lábában is megbotlani séta közben és hogy a legtöbb sérülést átlagos, mindennapi cselekedetek közben szerezte. „Az edzőm mindig azt mondta, hogy amilyen kétballábas vagyok a talajon, olyan tehetséges vagyok a falon….Azt hiszem ezért működik a karrierem.” – mondja.

Lightner szerint azért képes bonyolult szakaszokat is megoldani, mert megvan benne az a bizonyos „mászó IQ”, vagyis a képesség, hogy „a testalkatához és az adott falon kínálkozó lehetőségekhez mérten különböző útvonalakat kalkuláljon ki.”  Sokszor az dönt, hogy valaki első vagy második helyezett lesz-e, hogy „ki tudod-e választani e helyes technikát, tudod-e mikor kell megpihenni és képes vagy-e a megfelelően terhelni a lábad.”

Persze az is fontos, hogy hideg fejjel tudj gondolkodni. „Szerintem a mászóversenyeken az eredmény 60-70 százalékban a versenyző mentális állapotán múlik”- mondja a 16 éves Lightner. Hiszi, hogy bár ahhoz, hogy az ember a világ legjobb mászói közzé tartozzon komoly fizikai elvárásoknak kell megfelelni, az elme teszi az igazi bajnokot.

„Mindenféle alkatú sportoló megtalálható a profi mászók között. Minden az edzésmunkán és a tehetségen múlik. Szerintem nagyszerű hogy bármilyen testalkatú ember képes nagyon komoly eredményeket elérni” – mondja Lightner.

Mostanában gyakran megfordul egyetemeken és főiskolákon. Hogy egy versenyről se kelljen lemaradnia, a legfontosabb, hogy bárhova megy is, repülőtér és mászóterem legyen a közelben. Szeretne kijutni a 2020-as olimpiára. Hajrá Kai!

Ismerkedjetek meg a mászósport legújabb tehetségeivel a Reel Rock 11: Young Guns című filmjében a budapesti Banff Hegyifilm Fesztiválon!

.container