Banff signature image 2019

A Banff Centre Mountain Film and Book Festival [Banff Hegyifilm és Könyv Fesztivál] minden évben kiválaszt egy fényképet, ami az adott évben a fesztivált reprezentálja.

A nyertes kép készítőjének jutalma 2500 kanadai dollár.  A díjnyertes képet használják az adott évben a filmfesztivál marketing anyagaiban – plakátokon, bannereken, honlapokon, magazinokban – mind a kanadai fesztivál, mind a világkörüli filmturné 40 országában.

A 44. filmfesztivált és annak világörüli turnéját Ben Tibbetts Valentine Fabre-ról készített képe reprezentálja majd. A kép a svájci Dent Blanche déli ormán készült.

Ben Tibbetts neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a 43. fesztivált is az ő egyik képe reprezentálta. Soha nem fordult még elő olyan a fesztivál történetében, hogy két egymást követő évben is ugyanannak a fotósnak a képét választották volna. 

A fesztivál csapata azonban nem tudott ellenállni a kép vonzásának: olyan energia és kalandvágy árad a képből, amit ritkán lát az ember és mindehhez egy csodálatos, alpesi fényben ragyogó tájkép társul.

Ben azt mondja, hogy a képett körülbelül 40 perccel napfelkelte előtt készítette a 4,357 méter magas Dent Balnche-on. Társa, Valentine Fabre épp az első nehéz torony felé tart a képen, jóval azelőtt, hogy az aranyló napsugarak felbukkannának a völgy másik oldalán magasodó Matterhorn tetejét.

Ben Tibbetts fotós és filmkészítő, művész és IFMGA hegyivezető. Azt mondja, kifejezetten szeret „távoli, hideg helyeken dolgozni”. 

Közel két éven át az Antarktiszon dolgozott túravezetőként, majd négy hónapon át Grönlandon folytatta a munkát. Európában főleg a hosszú alpesi utak és a különleges (és nehéz) frestyle síutak vonzzák. Sízőként is jól ismert, különösen a 31 órás Haute Route traverzéről. 2018-ban ő lett a második brit, aki az Alpok mind a 82 4,000 méteres csúcsát megmászta.

Az elmúlt öt évet egy csodálatos fényképes útikalauz összeállításával töltötte az Alpok 4,000 méteres csúcsainak legjobb útjairól. 300,000 fotó és 300 hegyen eltöltött nap után – aminek felére Valentine is elkísérte – az „Alpenglow” album 2019 júniusában végre megjelenik.

Ben Tibbetts és munkái: www.bentibbetts.com

 

.container