Apa, a „szuper sherpa”

Apa (Lhakpa Tenzing Sherpa) – vagy, ahogy emlegetni szokták a „szuper sherpa” –  a hegymászó-történelem egyik nagy legendája. Phurba Tashival ők tartják a Mount Everest megmászásának egyik világrekordját: náluk többször még senki nem mászta meg a csúcsot. Apa tizenegyszeres világrekorder, hiszen folyamatosan megdönti a saját rekordjait is. 2013 májusáig 21 alkalommal mászta meg az Everestet, legutóbb az Eco Everest Expedíció kötelékében 2011-ben.

Loved by All 04 credit Paul Lockhart

Fotó: Paul Lockhart

Korai évek

Lhakpa Tenzing Sherpa egy nepáli hegyi faluban, Thame-ben látta meg a napvilágot, a kínai határ közelében. Három hónapos korában őt és édesanyját lavina sodorta el. A csecsemő kiesett a hordozókosárból és egy jégpárkány alá sodródott. Miután az édesanya rátalált és látta, hogy a kisfiúnak egy haja szála sem görbült meg elvitte a lámához, aki „Apának” (akit nagyon szeretnek) nevezte el. Apa orvos akart lenni, de 12 évesen – édesapja halála miatt – fel kellett adnia az álmait. A családfenntartó halálával a kisfiú nyakába szakadt édesanyjának, két lánytestvérének és három öccsének az eltartása. Otthagyta az iskolát és hordárként kezdett dolgozni különböző hegymászó-expedíciókon. Mászókarrierje ugyan 1985-ben kezdődött, de a hordárként és konyhai kisegítőként dolgozó fiúnak egészen 1990-ig nem adatott meg a lehetőség arra, hogy felmásszon a csúcsra.

Hegymászó karrier

Apa először a negyedik kísérletre, 1990 május 10-én ért fel a Mount Everest csúcsára egy új-zélandi expedícióval. Az expedíciót Rob Hall vezette és tagja volt Peter Hillary – Sir Edmund Hillary fia – is. Apa ezután Sirdarként, vagyis vezető sherpaként folytatta tovább pályafutását számos magashegyi expedícióban. 1990 és 2011 között minden évben elérte a csúcsot. Ez alól csak az 1996-os és a 2001-es év volt kivétel. Három alkalomtól eltekintve mindig májusban sikerültek a csúcstámadásai, 1992-ben kétszer is. 1996-ban is részt kellett volna vennie Rob Hall expedíciójában, de a felesége, Yangjin, ragaszkodott hozzá, hogy inkább maradjon otthon és építse fel a család új lakóhelyét. A döntés később sorsszerűnek bizonyult, hiszen Rob Hall és csapata nem élte túl az expedíciót.
A 2010 májusi sikeres csúcstámadás után Apa azt nyilatkozta, hogy az olvadó jég egyre nehezebbé teszi az Everest megmászását. Azt mondta, hogy a globális felmelegedés látható nyomot hagy az Everest felszínén.

Adventures365.in_APA-SHERPA-AND-PHURBA-TASHI-SHERPA-MENDEWA

Fotó: Adventures365.in – Apa Sherpa és Phurba Tashi Sherpa

A Mount Everest megmászása

Apa 21 alkalommal mászta meg a Mount Everestet, így jelenleg ő tartja a világrekordot. A sikeres expedíciók mellett számos sikertelen kísérletben is részt vett.

A 2009 májusi csúcstámadás
Apa 2009 május 10-én saját rekordját döntötte meg azzal, hogy 19. alkalommal ért fel az Everest csúcsára. A Bill Burke vezette Eco Everest Expedíció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. A csapat mintegy fél órát töltött a csúcson. Kifeszítettek egy zászlót, melyen az „Állítsuk meg a klímaváltozást!” jelmondat szerepelt. 5 tonnányi hulladékot hoztak le a hegyről, összetört helikopterek darabjait, konzerveket és hegymászó-felszereléseket. Barátja és mászótársa, a sherpa Lhakpa Nuru ezen az expedíción veszítette életét. Május 7-én egy lavina sodorta el.

A 2011 májusi expedíció
A saját rekordját megdöntve Apa 2011 május 11-én 21. alkalommal mászta meg az Everestet.

Great Himalayan Trail [Nagy Himalája kör]

2012 áprilisában ő vezette az első sikeres expedíciót a „Nagy Himalája körön”, ezen a Himalája teljes nepáli vonulatán átvezető, 1700 kilométeres útvonalon. A Nagy Himalája kört a világ egyik legnehezebb trekking útvonalai közt tartják számon. Apa és három társa januárban kezdte meg a Climate Smart Celebrity Trek expedíciót. A céljuk az volt, hogy népszerűsítsék a himalájai turizmust és egyben felhívják a figyelmet a klímaváltozás hatásaira is. Az expedíció a világ harmadik legmagasabb csúcsának, a Kancsendzöngának a lábától indult és nyugaton, a tibeti határnál ért véget 20 nappal korábban, mint azt várták. Út közben a világ talán legzordabb vidékein keltek át és több mint 6000 méternyi szintkülönbséget másztak meg. Az expedíció egyik tagja, Dawa Steven Sherpa, aki eddig kétszer mászta meg az Everestet úgy nyilatkozott, hogy útjuk során több olyan hegyi közösséggel is találkoztak, ahol a hagyományos gazdálkodás komoly károkat szenved a klímaváltozás miatt.

apa6

Magánélet

Apa 1988-ban vette feleségül a szintén thamei Yangjint, akitől két fia – Tenjing és Pemba – és egy lánya – Dawa – született. A család a jobb élet és a gyerekek iskoláztatása reményében Jerry Mika segítségével az Egyesült Államokba költözött. Jelenleg az utahi Draperben élnek.
Apa 2009 áprilisában hozta létre az Apa Sherpa Alapítványt, aminek legfontosabb célkitűzése a nepáli oktatás javítása, a gazdaság fellendítése. Amikor éppen nem valamilyen expedíción vesz részt, akkor Apa a Diamond Mold-nál dolgozik Salt Lake Cityben. A precíziós és fröccsöntő gépeket gyártó cég az alapítvány egyik fő támogatója.

Az Apa Sherpáról készült Loved By All című dokumentumfilm a budapesti Banff Hegyifilm Fesztiválon látható a mozivásznon.

Forrás: Apa Sherpa Foundation

.container